Ingyenes szállítás 19 990 Ft-tól országosan 1-2 munkanapon belül!

📞 Kérdése van? Hívjon minket! +36206223000

Blog

Tudj meg többet az Omega-3 zsírsavakról! – 1. rész

Tudj meg többet az Omega-3 zsírsavakról! – 1. rész

Az omega-3 zsírsavak olyan többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek kritikus szerepet játszanak az emberi egészségben, mivel számos biokémiai útvonalban és folyamatban vesznek részt, és az egész élet során modulálják a gének kifejeződését. Az omega-3 zsírsavak közé tartozik többek között a növényi eredetű alfa-linolénsav (ALA) és a tengeri eredetű eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA).

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az omega-3 zsírsavak megelőzhetik vagy enyhíthetik az olyan krónikus egészségügyi állapotokhoz kapcsolódó tüneteket, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a neurodegeneratív betegségek és a reumás ízületi gyulladás, és jótékonyan hathatnak az öregedéssel összefüggő betegségek leküzdésére.

Az ALA fontos szerepet játszik az emberi egészségben, ez a cikk azonban elsősorban a tengeri eredetű omega-3 zsírsavak, az EPA és a DHA jótékony hatásaira összpontosít.

Hatások összefoglalva

  • Az iszkémiás események, köztük a szív- és érrendszeri halálozás akár 25 százalékkal történő csökkentése.
  • Az időskori makuladegeneráció megelőzése [6] és az éjszakai látás javítása.
  • A DNS-károsodás és az oxidatív stressz csökkentése, valamint az öregedés különböző biomarkereinek befolyásolása.
  • Idősebb felnőttek izomvesztésének csökkentése.
  • Befolyásolja a csecsemők agyának fejlődését.
  • Véd a finom részecskés légszennyezés okozta károsodással szemben.
  • A hipotalamusz neurogenezis fokozása állatmodellekben.
  • A szaglási veszteségek enyhítése vagy csökkentése.
  • A gyermekek verbális IQ-jának növelése.
  • A koraszülés csökkentése
  • A klinikai eredmények javítása a COVID-19-ben, valószínűleg az interferonok indukciója révén [18].

Az omega-3 zsírsavak egészségügyi hatásai

Több mint öt évtizedes kutatások kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavak az emberi fiziológia szinte minden aspektusában részt vesznek, számos szervrendszerre kifejtik hatásukat, és befolyásolják többek között a szív- és érrendszeri, neurokognitív, mozgásszervi, immunológiai és légzőszervi egészséget.

Gyulladás feloldása

A gyulladás, a szervezet immunválaszának kritikus eleme, egy olyan védekező válasz, amely immunsejtek, sejtjelző fehérjék és gyulladáskeltő faktorok egész sorát foglalja magában. Bár a gyulladás megelőzése vagy csökkentése bölcs dolognak tűnhet, a felmerülő bizonyítékok arra utalnak, hogy a gyulladás megoldása ugyanolyan fontos lehet a jó egészség megőrzése szempontjából.

A gyulladás feloldása az omega-3 zsírsavak metabolizmusának melléktermékei, az úgynevezett specializált pro-feloldó mediátorok (SPM-ek) részvételével zajló összehangolt válaszreakció. Az SPM-ek négy családját azonosították, ezek közé tartoznak a resolvinek, lipoxinok, proteinek és maresinek. Ezek az SPM-ek elősegítik az apoptózist, szabályozzák a leukocita (fehérvérsejt) aktivitást, és csökkentik a proinflammatorikus mediátorok termelését.

 

Egy klinikai vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy az omega-3 zsírsav kapszula akár 24 órával a bevételt követően is növeli az SPM-ek vérszintjét. A kettős vak, placebokontrollos, keresztirányú vizsgálatban 22 egészséges, 19 és 37 év közötti önkéntes vett részt, akik omega-3 zsírsavakban dúsított halolaj-kiegészítőt szedtek. Két, négy, hat és 24 órával a táplálékkiegészítő bevétele után a résztvevők vérmintát adtak elemzésre, amely a vér SPM-szintjének idő- és dózisfüggő emelkedését mutatta ki, amely 24 órán keresztül fennállt.

Csökkentett gyulladásos biomarkerek az öregedés során

A krónikus, alacsony fokú gyulladás felerősíti az öregedés számos betegségének jellemzőit, ezt a jelenséget nevezzük gyulladásos öregedésnek. A gyulladásnak ezt a formáját gyakran "sterilnek" nevezik, mivel kórokozó hiányában csekély mértékű immunsejt-infiltrációval jár. A gyulladásos folyamatok és az emiatt kialakuló kóros állapotok kétirányúak, számos élettani folyamatot és útvonalat érintenek, amelyek közül sok keresztezi az öregedés jellemzőit, például a telomerek rövidülését előidéző oxidatív stresszt.

Az omega-3 zsírsavakkal való kiegészítés ellensúlyozhatja a telomerek rövidülését és lassíthatja az öregedést. Egy kettős vak, randomizált, kontrollált vizsgálatban 106, 40 és 85 év közötti, ülőmunkát végző, túlsúlyos felnőtt bevonásával vizsgálták a napi omega-3 zsírsavak pótlásának hatását a placebóval szemben. Az omega-3 zsírsavak hatásának értékeléséhez a placebóval szemben a vizsgálók megmérték a telomerek hosszát, a telomeráz-aktivitást és az oxidatív stressz markereit. Azt találták, hogy a kiegészítés csökkentette a vérben az omega-6- és omega-3-zsírsavak arányát, ami összefüggésbe hozható volt a hosszabb telomerhosszal. Azt is megfigyelték, hogy az omega-3 zsírsavak pótlása 15 százalékkal csökkentette az oxidatív stressz markereit.

Egy külön vizsgálatban vizsgálták az omega-3 táplálékkiegészítők hatását a gyulladásra és a telomerek hosszára stressz hatására. A randomizált, kontrollált intervenciós vizsgálatban 138 ülő, túlsúlyos felnőtt vett részt, akik 40 és 85 év közöttiek voltak. A résztvevők négy hónapon keresztül naponta kaptak omega-3-kiegészítőket vagy placebót. A beavatkozás előtt és után a résztvevők a szociális stresszt mérő tesztet töltöttek ki. A résztvevők vér- és nyálmintát is adtak, hogy megmérjék a kortizolt (stresszhormon), a telomerázt; a gyulladáscsökkentő citokineket, köztük az interleukin (IL)-10-et (IL-10); és a proinflammatorikus citokineket, köztük az IL-6-ot, az IL-12-t és a tumornekrózis-faktor-alfa-t (TNF-alfa).

A stressztesztet követően a placebocsoportban 24 százalékkal csökkent a telomeráz-aktivitás és 26 százalékkal az IL-10; mindkét omega-3 csoport azonban védve volt ettől a reakciótól, még a stresszreaktivitás, az életkor, a derékkörfogat és a nem figyelembevétele után is. A 2,5 gramm omega-3-at kapó résztvevőknél 19 százalékkal csökkent a kortizolszint és 33 százalékkal az IL-6 szintje a placebocsoporthoz képest. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a gyulladás és a stresszhormonok szintjének csökkentése révén az omega-3 kiegészítés fokozhatja a sejtek javulását és lassíthatja az öregedést. A stresszválasz csökkenése a depresszió kockázatának csökkenéséhez is vezethet, így ezek az eredmények a mentális egészség szempontjából is relevánsak.

Aktív évek növelése és a korai halálozás esélyének csökkentése

Az epidemiológiai adatok szilárd kapcsolatot azonosítottak az omega-3 bevitel és az idő előtti halálozás kockázatának csökkenése között.

 

Egy 17 prospektív kohorszban több, mint 42 000 ember bevonásával végzett vizsgálatban a vér omega-3 koncentrációja fordítottan arányos volt az összes okból bekövetkező halálozás kockázatával. A hosszú láncú omega-3-ak EPA, DHA és dokoszapentaénsav legmagasabb, illetve legalacsonyabb szintjével rendelkezők körében 15-18 százalékkal alacsonyabb volt az összes okból bekövetkező halálozás, de az ALA-val nem volt megfigyelhető összefüggés. Ezek az adatok arra utalnak, hogy az omega-3 zsírsavak - elsősorban tengeri eredetűek - felelősek a korai halálozás csökkent kockázatáért.

Egy közösségi alapú lakossági vizsgálatban 2240, a 60-as éveik közepén járó, szív- és érrendszeri betegségben nem szenvedő embert követtek nyomon 11 éven keresztül. A kutatók megállapították, hogy a vörösvérsejtek zsírsavkoncentrációja ugyanolyan pontosan jelezte előre a korai halálozás minden okából bekövetkező halálozás kockázatát, mint a szív- és érrendszeri betegségek standard kockázati tényezői, például az életkor, a vérnyomás, a dohányzás és a cukorbetegség állapota. A magas omega-3 koncentrációjú nemdohányzók 11 éves túlélési aránya 85 százalék volt, míg az alacsony omega-3 koncentrációjú dohányosoké 47 százalék. Érdekes módon a magas omega-3-szintű dohányosok és az alacsony omega-3-szintű nemdohányzók túlélési aránya azonos, 71 százalékos volt, ami arra utal, hogy az alacsony omega-3 státusz ugyanolyan káros, mint a dohányzás.

Egy 2500, 66 és 73 év közötti, körülbelül hét éven át követett résztvevővel végzett vizsgálatban a magasabb Omega-3-index összefüggésbe hozható volt a korai halálozás valamennyi okából bekövetkező halálozás kockázatának csökkenésével. Az omega-3 zsírsavak bevitelének legmagasabb kvintilisébe tartozóknál 35 százalékkal alacsonyabb volt a halálozás kockázata, mint a legalacsonyabb kvintilisbe tartozóknál.

Cikkünket folytatjuk...

Forrás:
Dr. Rhonda Patrick – Found my Fitness